Tuesday, April 21, 2009

O specie de furnici din Amazon a renunţat la sex şi se reproduce prin clonare

    via Antena3 - Stiinta on 4/19/09

    furnici

    Reprezentantele feminismului ar putea învăţa câte ceva de la furnici. Cercetătorii au descoperit în Amazon o specie de astfel de insecte, care au eliminat masculii şi sexul pe de-antregul din viaţa lor, ajungând să se reproducă prin clonare.

    Specia este prima care se reproduce în totalitate fără sex, potrivit BBC. Practic, cercetătorii au descoperit că toate furnicile care fac parte din colonie sunt clone ale "reginei". Mai mult, furnicile s-au deovedit a fi incapabile de reproducere pe cale sexuală, organul lor sexual fiind atrofiat.

    Potrivit şefului experimentului, Dr. Ana Himler, de la Universitatea din Arizona, există avantaje date de reproducerea asexuată.

    "Este evitată pierderea energetică de a concepe masculi şi dublează numărul de femei cu potenţial reproductiv, de la 50% la 100%" a spus aceasta. Pe de altă parte, combinarea genelor de la ambii părinţi ar oferi mai multă stabilitate speciei. Într-o colonie de clone, dacă una dintre insecte este afectată de un parazit, atunci toate vor fi afectate.

    Antena3.ro

No comments:

Post a Comment

Blog Archive

Popular Posts