Tuesday, May 26, 2009

Bărbaţii: o specie pe cale de dispariţie

    via Realitatea .NET - IT & Ştiinţă by Realitatea.NET on 5/24/09
    Bărbaţii sunt o specie pe cale de dispariţie, susţine o cercetătoare britanică

    Bărbaţii vor dispărea pe măsură ce genele masculine dispar treptat din ADN, potrivit profesoarei britanice Jennifer Graves.

    Cromozomul Y, responsabil pentru determinarea sexului masculin, este pe moarte şi ar putea dispărea în următorii cinci milioane de ani, susţine cercetătoarea specializată în studiul cromozomilor. Totuşi, mai există o speranţă pentru bărbaţi. Jennifer Graves spune că ei ar putea urma modelul unei specii de rozătoare care reuşeşte să se reproducă deşi nu are genele necesare obţinerii cromozomului Y. 

    "În urmă cu 300 de milioane de ani, cromozomul Y conţinea circa 1.400 de gene, iar acum are numai 45. În ritmul acesta, cromozomul Y va rămâne fără gene specifice în cinci milioane de ani", explică cercetătoare britanică de la Australian National University, din Canberra. 

    Cromozonul Y conţine o genă ce este responsabilă de dezvoltarea testiculelor şi de eliberarea hormonilor ce determină natura masculină a bărbaţilor.

    "Vestea bună este că unele rozătoare, cum ar fi o specie de şobolani din Japonia, nu au cromozomul Y şi totuşi dau naştere unor masculi sănătoşi. Cel mai probabil, o altă genă a preluat această funcţie şi am vrea să ştim exact despre ce genă este vorba", a spus Graves, cu ocazia prezentării lucrării sale "The Decline and the Fall of the Y Chromosome and the Future of Men", susţinută la Royal College of Surgeons, în Iranda.

No comments:

Post a Comment

Blog Archive

Popular Posts