Monday, May 18, 2009

Studiu: Cafeaua NU dăunează grav sănătăţii! Este chiar benefică.

    via Antena3 - Stiinta on 5/17/09
    Cafea

    După nenumărate avertismente privind riscurile care apar în urma consumului de cafea, cercetătorii americani vin cu o nouă ipoteză: cafeaua NU dăunează grav sănătăţii! Ba chiar ajută, în unele cazuri, la prevenirea unor boli precum diabetul, cancerul de ficat, ciroza sau Parkinson.

    "Cafeaua era considerată a fi nesănătoasă, însă acum avem păreri diferite. Nu recomandăm consumul de cafea în scopuri terapeutice. Spunem doar că este o alegere bună", a declarat unul dintre cercetători, citat de LA Times.

    Nu trebuie uitate, însă, diferenţele majore dintre cafea şi cafeină.

    "Cafeaua este o băutură complexă care conţine sute, dacă nu chiar mii de ingrediente. O ceaşcă de cafea conţine 2% cafeină şi 98% alte ingrediente", susţine un alt cercetător.

    Cafeina este o substanţă alcaloidă, folosită în medicină ca stimulent. Indiferent de băutura în care se regăseşte, cafeina poate provoca anxietate şi, în unele cazuri, insomnie.

    În cazul femeilor însărcinate, părerile sunt împărţite când vine vorba de efectele nocive pe care consumul de cafeină l-ar putea avea asupra fătului. O cantitate de 200 de miligrame (cât conţine o ceaşcă normală de cafea), zilnic, este considerată a fi "în regulă" pentru femeile gravide.

    Pentru oamenii care suferă de hipertensiune, o doză mare de cafeină poate intensifica presiunea arterială. Însă cafeaua decafeinizată nu ar trebui să creeze probleme. În plus, cafeina din cafea pare să aibă mai puţine efecte nocive decât cea din cola spre exemplu, întrucât, în cazul cafelei, celelalte substanţe din compoziţie au efecte opuse faţă de cele ale cafeinei.

    Peste 20 de studii efectuate la nivel mondial au scos la iveală faptul că, atât cafeaua simplă, cât şi cea decafeinizată scad riscul de apariţie a diabetului de tip II, în unele studii cu până la 50%.

    Consumul de cafea pare să aibă efecte benefice şi în cazul celor care suferă de ciroză, în special de cea provocată de alcool. Totodată, cercetătorii consideră că riscul apariţiei de cancer la ficat scade odată cu consumul de cafea.

    Şi pentru cei predispuşi la îmbolnăvirea de Parkinson există veşti bune. Potrivit unor studii recente, în cazul lor cafeina este cea care ajută la prevenire.

    Noile studii mai scot la iveală şi faptul că este mai bun consumul de cafea filtrată, întrucât filtrul reţine o serie de substanţe care pot fi nocive organismului.

No comments:

Post a Comment

Blog Archive

Popular Posts